Kategórie
Alkalizácia a odkyslenie Citáty a inšpirácie Články Dr. Younga Krása a zdravie Recepty Schudnite s pH Výsledky pH Zdravá strava

Lucin príbeh

Úryvok z knihy ZÁZRAČNÉ pH od Dr.Roberta Younga a Shelley Redford Youngovej

Vzhľadom na rodinnú anamnézu mimoriadne vysokej hladiny cholesterolu a následného ťažkého postihnutia srdca som si vždy dávala pozor na to, čo jem. Ako žena v domácnosti a matka ôsmich detí som ustavične dbala na to, aby som rodine podávala kvalitnú stravu. Zdravie sa mi však začalo zhoršovať a trápili ma najrozličnejšie neduhy. Začala som preto experimentovať s rozličnými „zdravými“ diétami a ustavične som dolaďovala svoj prístup k nim.

Keď som vyrastala, jedla som zdravo. Matka dodržiavala vtedajšie odporúčania amerického Úradu pre dohľad nad potravinami a liečivami (FDA) a každodenne nám servírovala zeleninu, celé obilné zrná, chudé mäso a čerstvé ovocie. Počas prvých rokov vlastného materstva som začala používať menej mäsa a viac čerstvej zeleniny – tú som zvyčajne dusila v pare, prešla som na hnedú ryžu a užívanie prírodných výživových doplnkov. Sama som mlela pšeničné zrná a každý týždeň som napiekla čerstvý chlieb. Zo stravy som vylúčila limonády, jednoduché cukry, spracované potraviny a mlieko. Cítila som sa lepšie, nebola som však úplne zdravá..

Po pôrode ôsmeho dieťaťa – vyžadoval si núdzový cisársky rez a dve transfúzie krvi ďaleko od domova – sa môj stav začal prudko zhoršovať. Pri ďalších nepríjemných príznakoch ma pomaly opúšťali energia a vitalita, usilovala som sa preto vyťažiť zo správnej výživy ešte viac. Ako prvé som preskúmala kombinovanie potravín, no moje počiatočné výsledky ma skôr odradili.

V priebehu rokov som vyskúšala rozličné stratégie. Na začiatku som delila potraviny na štyri základné skupiny. Typická večera pozostávala z pečeného kurčaťa, zemiakov opekaných na panvici, mrazenej brokolice, konzervovanej broskyne s domácim syrom a koláča z ovsenej múky. Cítila som sa po nej sýta, chcelo sa mi ľahnúť a pospať si. No naďalej som trpela hypoglykémiou (nízka hladina krvného cukru), vysokou hladinou cholesterolu a infekciami prinosových dutín – okrem iného. Potom som do stravy pridala viac celých zŕn a čerstvej zeleniny a zredukovala som množstvo mäsa tak, ako to odporúča aktuálna „potravinová pyramída“ FDA. Večeru zvyčajne tvorili nelúpaná ryža, dusené mäso so zeleninou, čerstvá brokolica dusená v pare, krajec domáceho celozrnného pšeničného chleba s maslom a domáci jablčný pretlak. Hladina krvného cukru sa mi stabilizovala, naďalej som však túžila po určitých potravinách a trpela rozličnými zdravotnými problémami.

Takto to pokračovalo, až kým som sa nedozvedela o programe Youngovcov a o správnom spôsobe kombinovania potravín. V okamihu, keď som začala jesť alkalizujúcu stravu a piť štyri litre vody s prídavkom pH-kvapiek a koncentrovaného zeleného prášku denne, sa môj život zmenil. Okamžite som pocítila vzostup energie. Medzi najdôležitejšie zmeny, ktoré som urobila popri pití množstva kvalitnej vody, patrila konzumácia niečoho surového pri každom jedle, preorientovanie sa najmä na zelenú zeleninu a používanie zásaditejších obilnín.

Spočiatku som túžila po tom, aby ma jedlo dokonale zasýtilo, zistila som však, že potraviny bohaté na vodu a chudobné na cukor mi poskytujú stabilný prísun energie, na ktorý som nebola zvyknutá. Dnes moja večera pozostáva zo zeleniny, pohánkových rezancov, narýchlo osmaženého tofu, prípadne neveľkej porcie grilovaného lososa, jazmínovej ryže s mandľami, čerstvým asparágom (špargľou) duseným v pare a prúžkov surovej papriky. Na obed si takmer vždy dožičím čerstvý šalát zo špenátu, šalátu s tmavozelenými listami, avokáda, uhoriek, zeleru a dresingu pozostávajúceho z citrónovej šťavy, olivového oleja a korenín. (Už roky nepoužívam tuk, ani olej akéhokoľvek druhu, pretože som trpela vysokým cholesterolom. Nič mi však nepomohlo, kým som do potravy každodenne nezačala pridávať štedré množstvá kvalitných esenciálnych olejov.) Pridám k nemu zeleninu s cícerovým krémom zabalenú do tortilly z naklíčenej pšenice alebo koláč z nelúpanej ryže s mandľovým maslom. Na raňajky mávam proso dusené v pare s avokádom, rajčinami a ľanovým olejom, prípadne brokolicu zľahka dusenú v pare a pohánkové cereálie. To mi zvyčajne dodá energiu takmer až do večera. Popoludní sa už viac necítim slabá.

Niekedy si zamaškrtím na niekoľkých namočených mandliach. Často si pripravujem mierne zohriatu zeleninovú polievku s vývarom z organickej zeleniny, ktorú mám rada na raňajky, na obed i na večeru. Táto strava mi poskytuje všetku energiu potrebnú pre môj organizmus. Túžim už iba po zdravých, zásadotvorných potravinách bohatých na vodu a chudobných na cukor.

Dnes už chápem, že hoci všetci disponujeme istými genetickými tendenciami, nie sme nimi obmedzovaní. Gény sú síce nábojom, no kohútikom je náš životný štýl. Táto životospráva sa mi osvedčila a už vyše dvoch rokov udržiava celú našu rodinu pri zdraví, dodáva nám energiu a spokojnosť. Strava nám pripadá lahodná a výživná. S obľubou vymýšľam nové recepty, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé a pekné na pohľad. Pre svoju päťčlennú rodinu každodenne pripravujem alkalizujúce jedlá a v nedeľu, keď k nám príde zvyšok rodiny a priatelia, podávam zásadotvornú stravu vyše dvadsiatim ľuďom. Natoľko si ju obľúbili, že aj moje deti s vlastnými rodinami prijali niektoré z týchto zásad a dnes sa tešia z prospešných účinkov tejto stravy. Mám pocit, že pátranie po zdravej strave sa mi skutočne vyplatilo.

Zdroj: Vydavateľstvo Noxi, s.r.o.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *