Kategórie
Alkalizácia a odkyslenie

Prečo je tuk náš priateľ

Tuk. Postrach fanúšikov diét od 80-tych rokov. No ani po tridsiatich rokoch masívneho medializovania nízkotučného stravovania sa nepodarilo vykynožiť či aspoň znížiť obezitu alebo riziko srdcovocievnych problémov, skôr naopak. Ak poznáte niekoho, kto si necháva odkvapkať rezník či zemiakovú placku od oleja, a aj tak má problém s cholesterolom či nadváhou, čítajte ďalej.

Tuk je náš priateľ, nie postrach a škodca. Tuk hrá dôležitú úlohu v našom tele. Potrebujeme ho pre správne fungovanie organizmu. No nezabúdajte, že nie je tuk ako tuk.

Benefity tuku

  • Nevyhnutná zložka bunkových membrán a je dôležitý pre tvorbu zdravých buniek
  • Dôležitý pre produkciu hormónov
  • Dôležitý pre lubrikáciu kĺbov
  • Ochraňuje dôležité orgány pred fyzickými nárazmi, funguje ako teplotná izolácia
  • Pomáha krvi hladko prechádzať cievami
  • Niekoľko životne dôležitých vitamínov dokážeme spracovať len s tukom
  • Zdravé ľudské telo pozostáva z 20% z tuku.

Tuk, prekyslenie a chudnutie

Dodajte svojmu telu správny a kvalitný tuk, ktorý pomôže s neutralizáciou kyselín a následne ich telo dokáže eliminovať a vylúčiť. No ak si organizmus prekysľujete nad mieru, telo začne využívať tuk na ochranu pred prekyslením iným spôsobom – používa ho ako „sklad“ pre kyseliny. Okrem toho, tuk plní aj ďalšie funkcie pre acido-bázickú rovnováhu.

Cholesterol

Veľmi populárny a dekády medializovaný „škodca“ je v skutočnosti odpoveďou tela na prekyslenie. Odpoveďou a ochranou. Keď sa v tele nahromadia kyseliny, telo vyšle signál pečeni, aby využila tuk na výrobu cholesterolu.

Čím prekyslenejšie telo, tým viac cholesterolu.

Pečeň vytvára 80% cholesterolu (len 20% prijímame stravou),vrátane známeho LDL cholesterolu, tzv. „zlého cholesterolu“. Ten upcháva cievy, tým že v nich vytvára povlak a bráni prúdeniu krvi. Tento povlak v skutočnosti chráni cievy pred poškodením kyselinami.

Bez cholesterolu by nám kyseliny rozožrali cievy a jednoducho by sme vykrvácali. Vo finále príliš veľa povlaku sa naozaj stáva nebezpečným pre telo a napĺňa hrozivú reputáciu cholesterolu – zvýšené riziko srdcových infarktov.

Skutočný problém nie je cholesterol, ale kyseliny.

Čím viac kyselín v tele, tým viac cholesterolu. Ak riešime symptóm a príčinu ignorujeme, symptóm sa vráti (ak vôbec odíde). Logicky a v rámci sedliackeho rozumu by sme sa mali zamerať na príčinu – prekyslenie organizmu.

Tuk ako palivo

Tuk je fantastický zdroj paliva pre telo. Väčšina ľudí ako prvé spaľuje cukry (karbohydráty), pretože to je prvá vec, ktorú má telo po ruke. No pokiaľ telo dostane šancu, tak využije radšej tuky, ktoré sú omnoho čistejšie a efektívnejšie palivo.

Tuk vytvára 6-krát viac energie ako spaľovanie cukru a zároveň spotrebuváva oveľa menej energie pri tomto procese. Okrem toho spaľovanie tuku má za výsledok oveľa menej kyslého odpadu. Metabolizmus je jedným z hlavných zdrojov kyselín v tele, preto zníženie množstva kyselín, ktoré naše telo produkuje, je dôležité pre dlhotrvácnu acido-bázickú rovnováhu. V knihe od Dr. Younga, Schudnite odkyslením, nájdete viac informácií o metabolizme a tuku.

Pozor, nie je tuk ako tuk!

Ak máte chuť siahnuť po slanine alebo dať si za lyžicu bravčovej masti, počkajte. Nie je tuk ako tuk. V ďalšom šťavnatom a mastnom článku o tuku sa pozrieme na 4 druhy tuku, vrátane toho, ako sa vyrába slávny margarín – rastlinné masielko z reklám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *